Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan

Prova vin på vingård

 
 
中文 (Zhōngwén), 汉语, 漢語 English Svenska
 

Så dricker du vin

 

Alla viner bör serveras vid en viss temperatur. Som varierar beroende av vilken typ av vin det är fråga om. Och temperaturen på vinet påverkar även den som dricker vinet. Personen får då en annan uppfattning om smaken. 

Om temperaturen är fel så ändras balansen. Liksom förhållandet mellan upplevelsen av sött, surt och bittert. 

Temperatur vid servering

Temp oC

Vin

6 - 8

Torra och vita mosserande

8 -10

Unga, fruktiga och torra vita

10 - 12

Torra, vita och rosé

12 - 14

Lagrade vita

14 -16

Fruktiga röda

16 - 18

Eleganta röda

18 - 20

Röda lagrade under många år

 

Vin och mat som passar

En sommeliers huvuduppgift är att föreslå det vin som passar bäst till en viss maträtt. Med rätt vin så uppskattas maten mer. 

 

Formen på vinglas

Ett vinglas är uppbyggt av fot, stjälk och kupa. Du håller i stjälken eller foten när du dricker. Då undviker du att föra över värme från kroppen till vinet i glaset.

Kupan är ofta snävare upptill. Då koncentreras vinets aromer och de känns mer tydligt när du luktar på vinet.

Ofta dricker du vin ur glas gjorda av glas. Finare vinglas är i regel tillverkade av kristallglas.

Hur du upplever av dofter och smaker på vinet påverkas av hur vinglaset är utformat. Det finns därför många varianter av vinglas som passar för olika viner.

Massor med glas

Ett antal producenter av vinglas saluför en mängd olika varianter. Alla är anpassade för vin av en viss druvsort eller ett visst område. Här är tre slags vinglas:

  1. Vitt vin
  2. Rött vin
  3. Mousserande vin (Champange)

Glas för röda viner är ofta större än motsvarande glas för vita viner. Och glas för mousserande drycker är olika jämfört med andra typer av vinglas.

Använd glas som passar till vinet som du vill dricka. Annars kanske upplevelsen inte alls blir vad du ser fram emot.


När du har valt det mest lämpliga glaset

1. Glaset får aldrig fyllas till toppen

2. Fyll högst 2/3 eller hälften av glaset för unga viner

3. Fyll 1/4 eller 1/3 av glaset för för medelålders röda viner

4. Fyll 1/6 eller 1/7  av glaset för för äldre röda viner

5. Fyll 4/5 av glaset för för mousserande vin

Rena glas

1. Tvätta glaset för hand med varmt vatten utan rengöringsmedel

2. Använd i vissa fall tvål

3. Torka glaset med en trasa

4. Sätt glaset i ett rent skåp

5. Torka glaset med en duk innan det används

 
Senast publicerad: 170505 | Powered by SiteSmart